Sejlsporten hilser cykelsporten

Af Sven Scharling
Efter lang tids planlægning og utallige øvesejladser blev Roskilde Sejlklubs store Grand Depart regatta skudt i gang i dag lørdag den 2. juli om formiddagen, inden Tour de France cykelløbet blev skudt i gang i Roskilde kl. 12.15.

Ideen har været længe undervejs, for først skulle der anskaffes og financieres fire sprit nye ballonsejl, eller nærmere betegnet genakkere til klubbens fire J80’er sportsbåde. Og hvert sejl skulle have Tour de France logo og farver. Tanken baseredes først og fremmest på, at verdenspressen, der ville samle sig om Roskilde den 2. juli, ville have helikoptere til at svæve over byen og fange cykelløbet og omgivelser fra luften, og højst sandsynligt ville svæve over den indre fjord i timerne forinden starten på udkig efter photo opportunities. Og hvad ville være flottere at fotografere end fire kæmpe ballonsejl i løbets farver og logo.

> SE VIDEO:

KL. 09.00 samledes mandskabet til de fire J80’ere, blev iført veste med de respektive bådes farver, gjorde bådene klar og stod til søs for lige en sidste gang at øve sætningen af genakkerne så synkront som muligt, så feltet af de fire både kunne ses samlet fra oven. En RIB båd havde lagt mærker ud og klubbens fotograf, Kim Ruberg, havde linserne klar. En af bådene, den med det hvide sejl og Tour de France logoet i genakkeren fik problemer med faldet til genakkeren, men med dygtigt sømandsskab fra Morten Rytters side og et nyt fald, som Normann hentede i sin X99’er blev der isat et nyt fald og til sidst var alle fire både klar. Men hvor var helikopterne? En enkelt svævede over domkirken, men ingen syntes at vise interesse for fjorden og det velplanlagte og smågeniale reklamestunt, der skulle henvise alverdens seere til Roskildes sejlertraditioner i fortid og nutid.

Skuffelsen stod malet i ansigterne på os søens folk i bådene. Var det hele mere eller mindre forgæves?
Men pludselig, da alt håb syntes ude, kom en blå helikopter drønende i lav højde lige over vores perfekte genakker formation, og lidt efter kom endnu én, og de havde tydeligvis fanget pointen. Stor var lettelsen, og vi så for os, at Normann ville gå ud af sit gode skind – og tilmed på sin fødselsdag. Den var hjemme og satsningen sad lige i skabet. Efterfølgende har vi hørt fra dem, der trygt ved hjemmets arner sad klinet til skærmen, at disse billeder blev vist i tv apparaterne.

Sejlsporten i Roskilde sat på verdenskortet, omend kun for nogle korte blink, men nogle, der sandelig fik enorm udbredelse.

 

Se Video

Se billedgalleri (alle foto med tak til Kim Ruberg):

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privatlivspolitik.
I Accept