Af Sven Scharling

Det måtte jo komme, Flyvebådene, kitesurferne, windsurferne og Americas Cup har brugt hydrofoiler, men i Roskilde Sejlklub har vi ikke før nu oplevet dem, nemlig foilende både. (Vi har måttet udholde en enkelt trimaran, men har været forskånet for noget endnu hurtigere!) En ung fyr, Silas Lambertsen, på 16 år, har anskaffet sig en foilende jolle af klassen Waszp. Man har fikset navnet op med et Z, for en wasp er en hveps, som båden på mange måder minder om. Den er ikke mere end 3,35 m lang, og ligner lidt en krydsning mellem en 49’er jolle og en windsurfer. Sejlet er et lidt større windsurfersejl komplet med en såkaldt wishbone, altså den aflange, runde bom og en carbonmast. Og så har den foils dvs finner, der løfter båden ud af vandet, så den i frisk vind er hævet næsten en meter over vandoverfladen. Den kan komme op på omkring de 24 knob. Silas siger, at hans personlige rekord er på 22 knob. Men han tilføjer, at nede i Australien, hvor der er masser af disse både, er man formentlig nået op på de 30 knob.

En ny bådtype fra Australien

Bådtypen er omkring 6 år gammel, og den tiltaler Silas, fordi der er fart over feltet og udfordrende at sejle, nok sværere end i en jolle. I Australien er der en tilsvarende type udbredt, en Moth, der er lavet af kulfiber, og den vejer kun 25 kg, hvor Waszp’en vejer 50 kg, fordi den er af glasfiber. Moth’en er en del dyrere, omkring de 300.000 kr., men naturligvis også hurtigere. Waszp’en er dog med sin pris på ca. 75.000 -. 100.000 kr. afhængig af udstyr, den mest udbredte herhjemme. Til sammenligning koster en ny laserjolle omkring 60.000 kr.

 

 Mega fedt med flere

Silas fortæller, at der i Skovshoved havn er omkring 14 af Waszp’er. Han skal lige træne lidt mere i sin Waszp, inden han tør udfordre pro’erne i Skovshoved herunder et par af vores lokale jollesejlere, Nikolaj og Jeppe Borch, som er nogle af landets dygtigste Waszp-sejlere, nævner Silas, men han vil som sagt lige vende skråen, inden han udfordrer dem oppe i Skovshoved. Det kunne være ”mega fedt”, hvis der kom en eller flere Wasp-sejlere til Roskilde, som han kunne konkurrere med, siger Silas, der vist har en godt konkurrence-gen. Nikolaj og Jeppe har i øvrigt været trænere for Silas i nogle af de andre jolletyper, som Roskilde Sejlklub har. Problemet er nok lidt prisen, for indtil videre er man nødsaget til at købe en helt ny, da der næsten ingen brugte er at opdrive.

 En tung sponsor

Silas’ far, Henning Lambertsen, som vist har haft en finger med i spillet som sponsor, er gammel jollesejler, og han prøver trods en noget større vægt at mestre waszp’en, som fint kan komme op og foile med en pænt tung sejler om bord. Men sønnike er overlegen, må han erkende. Med sine 65 kg synes Silas, at han er lidt i den lette ende i forhold til det optimale for båden, som er omkring 75-80 kg. 

Balancekunst

Waszp’en opfører sig ret så meget på vandet, som den olympiske klasse 49’er og lillebroderen 29’eren, som Silas også har sejlet. Waszp’en er ret så speciel, når den begynder at foile, beretter Silas. Der er rigtigt vigtigt at holde tryk i sejlet og at holde den helt rigtige krængning. Ellers falder den ned fra foil’ene med det samme, hvilket kan bevirke, at båden går på snuden. Båden er ret sensitiv på roret, og gør man noget forkert, kan man komme ud for næsedyk, hvor man ryger foran båden, men der er heldigvis ingen vanter at flyve ind i. Når den har skroget nede i vandet og ikke foiler, er den ikke meget hurtigere end en optimistjolle. Den begynder at foile ved 7 knobs fart. Det er bedst, hvis bølgerne er moderate, for kommer de op og når skroget, skal der virkelig balancekunst til for at undgå at ryge forover, men der er som nævnt næsten en meters frigang. Man skal ikke have noget imod at ryge i vandet. Sidst Silas var ude at træne skete det ca. 20 gange, hvor han prøvede at lære at lave så hurtige bumninger, at han kunne holde båden oppe på foilen.

For dem, der virkelig vil noget!

Waszp’en er ikke let at sejle, og det er måske nok den udfordring samt den temmelig ekstreme fart, der virker tiltrækkende på et stigende antal unge sejlere, der går efter det sidste nye indenfor udfordringer og fart. Der er lidt en waszp-kultur under udvikling. ”Det er den næste generation sejlere, der virkelig vil noget,” slutter Silas.

 

 

 

 

 

 


Se video herunder fra European Games 2021 hvor vores lokale topsejler Jeppe Borch fik en flot placering som nr 7

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privatlivspolitik.
I Accept
>Video European Games nr.7