Når Tour de France har turstart i Roskilde 2. juli 2022, har vi en helt særlig mulighed for at markere Danmark som stolt sejlernation overfor 3,5 mia. seere i 190 lande.

Af Sven Scharling

Roskilde Sejlklub griber chancen og sætter sejlsporten i Roskilde på verdenskortet, når startskuddet til anden etape på Tour de France går fra Roskilde lørdag den 2. juli i år. Verdenspressen vil være der, og sejlklubben agter at smede mens jernet er varmt.

RS har investeret i en helt ny sejlgarderobe til vores fire ens sportsbåde, J 80’erne, så spilerne (eller rettere genakkerne) signalerer Tour de France. Vores nye spilere er henholdsvis gule, grønne, prikkede og hvide – sidstnævnte med Tour de France logo. De kommer til at tage sig nogenlunde sådan her ud:

 

Sejlene bliver p.t. syet hos vores sejlmager, og de vil sikkert tage sig flot ud med smukke dronefotos osv., hvor man også får et indtryk af vores alle sammens dejlige fjord måske med et vikingeskib i baggrunden og museet, domkirken med mere. Hvilken tv station vil ikke labbe det i sig? Det skader næppe turismen. Vi beder lige til høj sol og 4-5 sekundmeter vind.

Det er sejlklubbens formand, Normann Sloth, der har fostret ideen i et lyst øjeblik. Man kan ikke andet end tage hatten af for originaliteten, men han arbejder da også til daglig med kommunikation og ideudvikling, men vi bliver nødt til at spørge Normann:

Det er jo en lidt skæv ide?

”Ja, men dem kommer der så altså nogle af. Og hvis man stiller et problem op, så er der en del af hjernen, der arbejder på sagen. Problemstillingen er jo, at Roskilde Sejlklub godt må have en noget højere profil ude omkring. Det fortjener vi. Og det er en helt særlig chance, vi her har, med nogle særlige potentialer, vi kan stille op med. Vikingeskibene vil jo garanteret være på vandet den dag, og så kan vi trække historien op med noget nutidigt og gøre opmærksom på, at vi er en stærk sejlernation, så vores maritime historie markeres i både fortid og nutid. Vi agter også at tale med Vikingeskibsmuseet, så vi kan få koreograferet sejladserne derude på dagen. Det ville være godt, hvis vi kunne få kontakt til en, der eventuelt læser dette, der har en drone, som kan tage nogle billeder. På selve dagen for Tour de France har tourstart her i byen må vi regne med, at der er helikoptere ude over fjorden, som er på udkig efter gode billeder.

Normann beretter videre, at vi under alle omstændigheder stod overfor at skulle have nye sejl, så han tænkte, at prikkede sejl, det var aldrig set før og i kombination med et gult sejl a la den gule førertrøje plus Tour de France logoet, så ville der ikke være et øje tørt, når verdenspressen kom til Roskilde den dag. kommunen har tilmed en lille Tour de France pulje, som vi kunne søge, og den har delvist betalt merudgiften til genakkerne.

Normann forventer, at man i løbet af foråret vil kunne se os sejle derude med Tour De France sejlene. Vores J80’ere, som er nyere både, som vi har anskaffet inden for de sidste fire år, sejler jo nærmest konstant derude i sæsonen til machrace, onsdagskapsejlads og sejlerskole.